Jeugdzeveren 2012

D'n bol op hol!

HOE TROTS KUNDE ZEN…

Dat vraag ik mij ieder jaar weer af na afloop van het jeugdzeveren in dun Birrekoal. Trotser dan trots kan ik wel zeggen, want ieder jaar weer doen al die birrekes en birrinnekes ons – grote birre en birrinnen – weer versteld staan met een show waar je UUUU tegen kunt zeggen. En ja, waar moet je  beginnen als je ook maar enigszins een beschrijving wilt geven van alles wat je gezien hebt tijdens “D’n bol op hol!”.

Zijn het de zeveraars Eva en Bas (hossen in het sprookjesbos), Duo Bax (Max en Bas), Daniek (als Lieske van de Jumbo) of Kelly, Fleur en Laura (als Lotje, Saartje en de invaljuf), die ons telkens weer een mooie spiegel weten voor te houden. Of zijn het de prachtige danseressen van Jazzaction die met hun lichtvoetige pasjes jong en oud telkens weer in vervoering weten te brengen. En wat te denken van onze eigen blaouwe stewardess Janneke. Petje af voor de wijze waarop zij ons mee op reis heeft genomen. En ja, geen jeugdzeveren zonder jeugdslagertjes. En o, o, o wat gaven De Feestjoekels (Tygo en Bas), De Vosseduukskes (Nova en Fleur) en duo Agge Mar Leut Het (Rozemarijn en Esmee) weer een show ten beste. En natuurlijk mogen onze ‘eigen’ jeugdhoogheden en jeugdraad in dit verhaal niet ontbreken met een speciale knipoog naar de jeugdsprindinger die het speklied weer op een prachtige manier hebben vertolkt met hun dans. Kortom het talent in dun Birrekoal ligt letterlijk voor het oprapen… in den Herd wel te verstaan.

En wat te denken van de slotact. Ongeëvenaard zou ik haast willen zeggen. Het publiek werd meegenomen over de hele wereld van de Noordpool, via Amerika naar Mexico, Egypte en Griekenland om uiteindelijk uit te komen in Nederland. Maar o jee, ons toestel kwam in zwaar weer terecht en dreigde te crashen. Met donderend geraas neigde de cockpit naar voren. Gelukkig wist onze piloot, ondersteund door rots in de branding Janneke met haar hulpstewardessen, het toestel veilig aan de grond te krijgen. Slechts was sprake van één lichtgewonde cowboy, die snel nadat ie met een brancard was afgevoerd alweer de zaal instormde. Deze climax kon niet anders dan zich ontladen in een luidkeels meegezongen Via Hollandia. De zaal ging helemaal gestrekt…

En ja, zoals ieder jaar werd ook dit jaar aan het einde de tweede jeugdzeverdursmiddag de winnende jeugdslager bekend gemaakt. Altijd weer een superspannend moment voor alle deelnemers, maar natuurlijk speciaal voor De Feestjoekels, De Vosseduukskes en Agge Mar Leut Het. Op voorhand kregen alle zangers en zangeressen een tien van Prins John dun Urste en da’s mooi meegenomen, want dubbel en dwars verdiend. Ga d’r maar aan staan voor een bijna vierhonderdkoppig publiek een lied ten gehore brengen. Speciaal voor deze gelegenheid mocht Prins John nog een elf uitdelen aan de artiesten die dit carnavalsseizoen vijf dagen lang dun Birrekoal mogen opzwepen met hun gezang. En die elf ging dit jaar naar… duo Agge Mar Leut Het met de slager Carnavallen! Rozemarijn en Esmee straalden in het begin nog wat onwennig met hun blauwe bolhoedjes, maar al snel wisten ze de draad weer op te pakken en zongen ze uit volle borst de jeugdslager van 2012.

 

En last but ‘zeker’ not least, als je het hebt over de jeugdslagers dan mag de jeugdhofkapel uiteraard niet onvermeld blijven. Zonder hen immers geen slager. Zij hebben zich in korte tijd het hele repertoire van de jeugdslagers eigen weten te maken, en hoe! Het klonk als een klok en meer nog dan dat was het een feest om naar te luisteren. Sjappoo en (daar is ie weer) hoedje!

Ennuh dat hoedje geldt natuurlijk ook voor de jeugdzeverdurscommissie. Zie nu al uit naar volgend jaar…!

 

Reacties zijn gesloten.